Περιβαλλοντικά Μονοπάτια της Λαυρεωτικής 2010


Δημοτικό Σχολείο
Εμπορείου Θήρας
ΤΚ 84703

Τηλέφωνο&Φαξ:
2286083176
2286081233

E-mail:

mail@dim-empor.kyk.sch.gr

Με αφορμή τη σταδιακή υποβάθμιση του περιβάλλοντος που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των ανθρώπινων επεμβάσεων , 12 μαθητές του Ε’1 τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Εμπορείου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου από 19 έως 23 Μαΐου 2010.

Στόχος της επίσκεψης ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι κάθε προσπάθεια του ανθρώπου να εκμεταλλευτεί τη φύση, φέρνει από τη μια μεριά κέρδη, από την άλλη όμως μεριά, υπάρχουν αποτελέσματα που υποβαθμίζουν τη ζωή του.

Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές ανακάλυψαν την ιστορία του Λαυρίου, γνώρισαν σπάνια ορυκτά και τη δουλειά του μεταλλωρύχου. Κατανόησαν τη μεγάλη αξία του δασικού οικοσυστήματος μέσα στον εθνικό δρυμό Σουνίου, επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους, το ορυκτολογικό μουσείο, ξεναγήθηκαν στα παλιά εργοστάσια της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλουργίας και στο τέλος έδωσαν τις δικές τους προτάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη της Λαυρεωτικής.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να κινητοποιήσει τη σκέψη των μαθητών στην επιτακτική ανάγκη υλοποίησης πολιτικών απορρύπανσης και αποκατάστασης του χώρου ώστε στο μέλλον ως ενεργοί πολίτες να διεκδικήσουν σωστές περιβαλλοντικές συνθήκες μην επιτρέποντας τη δημιουργία ανάλογων προβλημάτων.

Σε συνδυασμό με την επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Λαυρίου, οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Πλανητάριο και επισκέφθηκαν το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Τους μαθητές συνόδευσαν τέσσερις γονείς και οι εκπαιδευτικοί: Βαλιάνου Στέλλα και Σιγάλα Θεώνη


Περιβαλλοντικά Μονοπάτια της Λαυρεωτικής 2009

Η επίσκεψή μας στο ΚΠΕ Λαυρίου είχε διάρκεια πέντε ημερών και φιλοξενηθήκαμε στους χώρους που μας διέθεσε το Κ.Π.Ε. Λαυρίου από στις 13-17 Μαΐου 2009 Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που συνόδεψαν τα παιδιά ήταν δυο (2): Παπαδόπουλος Ιωάννης, Κωνσταντοπούλου Ευαγγελία, με αριθμό μαθητών δεκατρία (13).

Η επίσκεψη είχε στόχο να ενημερωθούν για την ιδιομορφία του περιβάλλοντος της Λαυρεωτικής περιοχής και να κατανοήσουν τις διαφορές αλλά και τις ομοιότητες με τον δικό τους τόπο.

Το πρόγραμμα εξελίχθηκε σε όλο το φυσικό ( εθνικός δρυμός , θάλασσα) και ανθρωπογενές τοπίο (αρχαιολογικοί χώροι, μεταλλεία, παραδοσιακοί οικισμοί, βιομηχανικά τοπία) της Λαυρεωτικής. Οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία του τόπου, τη διαχρονική χρήση των φυσικών του πόρων και πρότειναν λύσεις για το σημερινό αποβιομηχανοποιημένο Λαύριο, στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να αντιληφθούν οι μαθητές το ενιαίο του χώρου και την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων και των προοπτικών ενός τόπου, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του. Με την ανάπτυξη του προγράμματος έχουν μια συνολική αντίληψη για την Λαυρεωτική και συμμετέχουν στον προβληματισμό για την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Τα παιδιά έδειξαν να καταλαβαίνουν πολλά για την επίδραση που έχει ο άνθρωπος πάνω στο περιβάλλον του, έμαθαν την ιστορία του Λαυρίου και κατανόησαν πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα βιομηχανικό εργοστάσιο του μεγέθους της Γαλλικής Εταιρίας Μεταλλευμάτων.

Καθαρισμός Ακτής

Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 με την ευκαιρία της «’Ώρας της Γης » μαθητές και εκπαιδευτικοί του 12/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ ,συμμετείχαν στον εθελοντικό καθαρισμό της ακτής « Μονόλιθος ».Αυτή η περιβαλλοντική δραστηριότητα όπως και οι υπόλοιπες που πραγματοποιεί το σχολείο μας- η Ε΄ τάξη θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Λαυρίου το Μάιο - ευαισθητοποιούν τους μαθητές μας και συμβάλουν στην καλλιέργεια ακόμα μεγαλύτερης περιβαλλοντικής συνείδησης