Γρήγορη αναδρομή στο παρελθόν      


Δημοτικό Σχολείο
Εμπορείου Θήρας
ΤΚ 84703

Τηλέφωνο&Φαξ:
2286083176
2286081233

E-mail:

mail@dim-empor.kyk.sch.gr

Η Σαντορίνη στην αρχαιότητα ονομαζόταν Στρογγύλη και αργότερα Καλλίστη. Πρώτοι της κάτοικοι φέρονται οι Κάρες, τους οποίους και έδιωξαν οι Κρήτες κατά τη Μινωική εποχή. Την παρουσία των Κρητών στην περιοχή μαρτυρούν και τα ευρήματα των ανασκαφών στο Ακρωτήρι, που άρχισαν το 1967 από το Σπ. Μαρινάτο.

Αργότερα το νησί ονομάστηκε Θήρα από το Θήρα, απόγονο του Κάδμου,που έφτασε στο νησί από τη Σπάρτη. Το όνομα Σαντορίνη το πήρε το νησί κατά το 10ο αιώνα και το οφείλει στο ναό της Αγίας Ειρήνης (Santa Irene).

Η σημερινή εμφάνιση του νησιού είναι αποτέλεσμα της έκρηξης του ηφαιστείου κατά το 16ο αι. π.Χ., έκρηξη η οποία άλλαξε κυριολεκτικά την ιστορία, αφού σήμανε το τέλος του Μινωικού πολιτισμού. Η έκρηξη αυτή εξαφάνισε τελείως το κεντρικό τμήμα του νησιού και γκρέμισε τον κεντρικό κώνο μέσα στη θάλασσα δημιουργώντας την καλντέρα , που με διάμετρο άνω των 10 χμ είναι η μεγαλύτερη του κόσμου. Από το κεντρικό σημείο της καλντέρας άρχισε να αναβλύζει σιγά – σιγά λάβα από το εσωτερικό του ηφαιστείου για να σχηματίσει στο εσωτερικό της πρώτα την Παλαιά Καμένη (197 π.Χ.).

Πέρα από το χώρο του Ακρωτηρίου, σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του νησιού είναι και η πόλη της αρχαίας Θήρας στο Μέσα Βουνό και σε ύψος 330 μ. που χτίστηκε κατά τον 8ο αι. π.Χ. από το Θήρα.

Σημαντικό βυζαντινό μνημείο αποτελεί ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Επισκοπής Γωνιάς που χτίστηκε τον 11ο αι. από τον αυτοκράτορα Αλέξιο τον Κομνηνό.Η Ιερά Μονή του προφήτη Ηλία, στην κορυφή του ομώνυμου όρους, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό μοναστήρι. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 567 μέτρα. Χτίστηκε το 1711. Περιέχει τα άγια λείψανα πολλών Αγίων καθώς και πολλά άγια κειμήλια όπως η μίτρα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄.

Το 1207 η Σαντορίνη καταλήφθηκε από τους Ενετούς και το 1537 από τους Τούρκους. Το 1770, όπως και οι υπόλοιπες Κυκλάδες καταλήφθηκε από τους Ρώσους για να επιστραφεί στους Τούρκους το 1774 με τη συνθήκη του Κιουτσούκ.Στις 5 Μαΐου 1821 ξέσπασε και εδώ η ελληνική Επανάσταση...

ΕΜΠΟΡΕΙΟ

Το Εμπορείο (Νιμποριό) είναι ένα χωριό που βρίσκεται στο νότιο μέρος της Σαντορίνης. Είναι χτισμένο κάτω ακριβώς από το βουνό του Προφήτη Ηλία, από τη νότια πλευρά του. Έχει περίπου 2000 κατοίκους. Επίνειό του είναι ο οικισμός της Περίσσας. Άλλοι οικισμοί που ανήκουν στο Εμπορείο είναι και ο Αϊ – Γιώργης, ο Περίβολος, ο Εξωμύτης, οι Μπαξέδες κά.

Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του Εμπορείου είναι και ο Γουλάς του. Κτίστηκε κατά το 15ο αι. για να προφυλάξει το Εμπορείο από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Το Εμπορείο πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι κατά τα παλαιότερα χρόνια ήταν ο τόπος όπου γινόταν η πώληση όλων των εμπορευμάτων.

Ενέπνευσε και τον Ζαν Πωλ Σαρτρ στη συγγραφή του θεατρικού του έργου «Οι Μύγες». Ο Γάλλος φιλόσοφος είχε επισκεφτεί και είχε μείνει στο Εμπορείο με τη σύντροφό του Σιμόν Ντε Μπωβουάρ.